Δημητσάνα

dimitsana03Οδηγώντας στην Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργου, μετά τον Καμπέα, συναντάμε τον οικισμό Καρκαλού· εκεί, στρίβουμε αριστερά και, στα 8 χλμ., μπαίνουμε στη Δημητσάνα, που βρίσκεται σε υψόμετρο, από 960 το κατώτερο μέχρι 1080 το ανώτερο, μέτρα. Εάν θέλουμε να ταυτίσουμε την Αρκαδία με την αρχιτεκτονική της, η Δημητσάνα αξίζει να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο και ως μέτρο σύγκρισης.

Σήμερα, ο επισκέπτης, εκτός από τους δύο ανδριάντες και τα σπίτια του Γρηγόριου Ε΄ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφθεί το Εκκλησιαστικό μουσείο, τη Βιβλιοθήκη, τη Λαογραφική συλλογή στο ίδιο κτίριο με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού και τη σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα…

Θα ήταν παράλειψη, να μη θαυμάσει το Μουσείο Υδροκίνησης που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Η Δημητσάνα είναι ένας κατεξοχήν νερότοπος με πάμπολλες πηγές και βρύσες… Η «Κάτω βρύση» έχει την αφετηρία της στην αρχαιότητα, η άλλη του «Μπαχνά», πιο κει η βρύση του «Μουσταφά», η βρύση του «Κουρή»… Ιστορικό είναι το γεφύρι του «Μακρή» στην είσοδο της Δημητσάνας.

Στα διατηρητέα ανήκει το σπίτι των Σπηλιωτοπουλαίων που τροφοδοτούσαν με μπαρούτι των Αγώνα ενώ, κάποιοι μπαρουτόμυλοι, συνέχιζαν να παράγουν, μέχρι πρότινος, τη θρυλική μπαρούτη.
Ο Λούσιος με το φαράγγι και οι Μονές του Φιλοσόφου, της Παναγίας των Αιμυαλών και της Μονής Τιμίου Προδρόμου είναι από τα πολύ επισκέψιμα μέρη.

Υποδείγματα αρχιτεκτονικής είναι οι, εντός της κωμόπολης, ναοί, όπως του Σωτήρα (σταυρεπίστεγος μονόχωρος), της Βλαχοπαναγιάς (μονόχωρη βασιλική), της Παναγιάς του Πουρναριού, του Αγίου Βασιλείου (μονόχωρη θολοσκέπαστη βασιλική), Αγίου Δημητρίου, Αγίου Γεωργίου… Δημητσάνα είναι αυτή, βλέπεις…